Το Ταξίδι του Ιάσονα
21.jpg

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Στη χώρα των μεγάλων φαραγγιών

Χρόνος: 07:12, απόσταση: 89 χλμ., συνολική ανάβαση: 1896μ., ελάχιστο υψόμ.: 230μ., μέγιστο υψόμ.: 821μ.

» Διαδρομή

Απίστευτα βουνά

Ο ζωοδότης ποταμός

Σήμερα μού έμελλε να ζήσω το εξής απίστευτο: την αλλαγή του τοπίου από τις βόρειες υπώρειες των ποντιακών βουνών στα βουνά που βρίσκονται προς την ενδοχώρα. Η αλλαγή είναι άκρως εντυπωσιακή. Χθες το μεσημέρι, βρισκόμουν στην υποτροπική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες, βρίσκομαι σε ένα τοπίο πραγματικά μεσογειακό.

Χθες προσπαθούσα να κρατηθώ ζεστός φορώντας τρία στρώματα ρουχισμού, σήμερα είμαι με το κοντομάνικο. Χθες πάλευα με τις βροχές, σήμερα έχω έναν καταγάλανο ουρανό. Χθες έβλεπα γύρω μου καταπράσινα δάση, σήμερα ένα ξερό τοπίο, με κτήματα με ελιές, μουριές, βερυκοκιές, σταφύλια και άλλες μεσογειακές καλλιέργειες. Χθες άκουγα τη βροχή να πέφτει, σήμερα ακούω τζιτζίκια! Είναι απίστευτο! Νιώθω σα να βρίσκομαι στην πατρίδα!

Συναντώ το Zeytinlik, ένα χωριουδάκι που πράγματι είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: ελαιοχώρι. Ένα χωριό με αυτό το όνομα θα μπορούσε να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ασφαλώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά "Ελαιοχώρια".

Καλλιέργειες ελιάς

Τις επόμενες μέρες, πρόκειται να ακολουθώ έναν δρόμο που πορεύεται στον βυθό κάποιου φαραγγιού, δίπλα σε κάποιο ποτάμι. Οι τρεις μέρες από το Άρτβιν μέχρι το Τόρτουμ, θα είναι οι "ημέρες των μεγάλων φαραγγιών". Οι πλαγιές είναι πολύ απότομες, τόσο που σαφώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης βράχων. Πρέπει να προσέχω το οδόστρωμα για πέτρες, αλλά να έχω στραμμένη την προσοχή μου και προς τα πάνω. Παρατήρησα ότι υπάρχει ειδικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που περνά κάθε μέρα για αυτό το σκοπό, δηλ. για να απομακρύνει πεσμένες πέτρες.

Οι κοινωνίες του ποταμού

Η ημέρα των φαραγγιών

Η ημέρα των μεγάλων φαραγγιών [βίντεο]

Ψάρεμα στα θολά

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος

Το τσάι του ιμάμη

Κοινωνίες απλότητας

Όλη τη μέρα χάνομαι στα φαράγγια. Σταματώ σε μια διασταύρωση. Εκεί περιμένουν ένα οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, μια ομάδα τριών νέων από την Τσεχία. Κατέβηκαν σήμερα από τα βουνά του Κατσγκάρ και το Άιντερ. Μού λένε ότι πρόκειται για καταπληκτικά μέρη. Μιλούν με τέτοιον ενθουσιασμό, που ρωτώ πληροφορίες για το δρόμο, κάνοντας μια σκέψη αλλαγής πορείας. Μού λένε με έμφαση ότι με ποδήλατο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, και λόγω καιρού, καθώς συνάντησαν δύσκολο καιρό.

Το προαύλιο ενός τζαμιού θα με φιλοξενήσει απόψε. Ζήτησα άδεια και μου το επέτρεψαν, λέγοντάς μου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρωί θα συνεχίσω δυτικά.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να προσθέσουν σχόλια.