Το Ταξίδι του Ιάσονα
18.jpg

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Από το Ερζερούμ στις πηγές του Ευφράτη

Χρόνος: 07:00, απόσταση: 93 χλμ., συνολική ανάβαση: 834μ., ελάχιστο υψόμ.: 1358μ., μέγιστο υψόμ.: 2068μ.

» Διαδρομή

Ο ύπνος ήταν απολύτως ανενόχλητος και απολαυστικός. Πετάγομαι σαν ελατήριο. Μετά από μερικές μέρες διαβίωσης και δραστηριότητας σε μεγάλα υψόμετρα, νιώθω ασυγκράτητος.

Μέσα από την ανοιχτή πόρτα βλέπω τους οι δύο οικοδεσπότες μου να κοιμούνται στους καναπέδες τους φαρδιά πλατιά. Δεν θα τους ενοχλήσω. Χωρίς να κάνω θόρυβο, αφήνω πάνω στο τραπέζι, δίπλα στα υπολείμματα των φαγητών και ποτών, ένα σημείωμα με ένα "ευχαριστώ πολύ, ο Έλληνας" γραμμένο με μεγάλα γράμματα στα τούρκικα.

Ο δρόμος ξαναρχίζει. Ψυχή δεν υπάρχει γύρω μου. Τα χθεσινά τοπία συνεχίζονται - ωστόσο με ένα διαφορετικό φως, στην πρωινή ατμόσφαιρα.

Από εδώ ξεκινά ο Ευφράτης

Πρωί στο μεροκάματο

Τα βουνά είναι καλυμμένα με πράσινο χόρτο, ένα χνούδι που χαϊδεύει κάθε σπιθαμή γης μέχρι εκεί που βλέπουν τα μάτια. Ένα ψιλόβροχο θα με στείλει σε ένα χωριουδάκι για να βρω καταφύγιο. Προφανώς σε αυτά τα υψόμετρα βρέχει συχνά. Ευτυχώς πάντως για μένα, ο καιρός τώρα δεν δείχνει ότι έχει άγριες διαθέσεις.

Τεχνητές λίμνες

Η γένεση ενός ποταμού

Το απόγευμα με βρίσκει να κυλώ μέσα σε μια μακριά κοιλάδα, στον άνω ρου του Ευφράτη, που στα μέρη αυτά λέγεται και Karasu (Μαύρο Νερό). Το ποτάμι ρέει προς τα δυτικά, σε μερικά σημεία με πιο άγρια νερά, αναλόγως της κλίσεως. Μέσα στην κοίτη του ποταμού, παρατηρώ κάθε λίγο μεγάλα μηχανήματα απόληψης υλικών. Τώρα καταλαβαίνω από πού προέρχονταν οι πέτρες που με ταλαιπώρησαν στον κατασκευαζόμενο δρόμο προηγουμένως.

Σε αρκετά σημεία, με μεγάλους γερανούς φορτώνουν τις προσχώσεις του ποταμού σε φορτηγά. Οι απολήψεις είναι πραγματικά τεράστιες. Σε πολλά σημεία όπου η πρόσβαση είναι εύκολη, κυριολεκτικά έχει αλλάξει άρδην η κοίτη του ποταμού.

Η ώρα κοντεύει εφτά, και επειδή βρίσκομαι σε έρημα μέρη με σπάνια χωριουδάκια, έχω ήδη αρχίσει να ψάχνω για ένα προστατευμένο μέρος κατάλληλο για την διανυκτέρευσή μου. Ίσως βρω πάλι κάποιο βενζινάδικο, ποιος ξέρει. Δεν υπάρχουν και άνθρωποι για να ρωτήσω, αλλά κάτι θα βρεθεί στο δρόμο μου πάλι.

Βλέπω ένα μικρό κτίσμα και δυο ανθρώπους δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και πηγαίνω να ελέγξω το μέρος. Έπεσα διάνα. Εδώ είναι το εργοτάξιο των έργων κατασκευής του δρόμου. Με υποδέχονται με θαυμασμό και καλαμπούρια. Σιγά-σιγά καταφθάνει το προσωπικό για το βράδυ. Φυσικά κάμποσοι από αυτούς τους τεχνικούς έχουν ήδη δουλέψει στη Γερμανία στο παρελθόν, οπότε και η συνεννόηση είναι εύκολη, μέσω γερμανικών. Μού λένε ότι ήρθα στη σωστή στιγμή, γιατί... σε λίγο έχει φαγητό στην τραπεζαρία.

Αναπάντεχο δώρο στη μέση του πουθενά

Η κατασκευή του δρόμου Ερζουρούμ-Ερζιντζάν είναι ένα μεγάλο σχέδιο που κρατά χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση, στο οποίο απασχολούνται μηχανικοί και χειριστές μηχανημάτων. Οι άντρες μένουν σε μεγάλες σκηνές. Η κατασκήνωση είναι πλήρως οργανωμένη, με κανονικό μαγειρείο κλπ.

Μια απόμερη άδεια σκηνή -η οποία υποτίθεται ότι είναι το αναψυκτήριο του καταυλισμού- αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να με φιλοξενήσει. Υπάρχει μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα, για να φορτίσω κινητό και υπολογιστή. Πραγματικά, μέσα στην ερημιά του Τερτζάν, καταμεσής στη χώρα των λύκων, δεν μπορώ να φανταστώ τι καλύτερο θα μπορούσε να μού τύχει απόψε.

Στη χώρα των λύκων

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να προσθέσουν σχόλια.